Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Élettervezés

a tizenkettedik gondolat



VAN BŰN

„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1Jn 1,9)

Oswald Chambers egyik áhítatának címe ez: Nyugodjunk bele: van bűn!  Mielőtt felszólításától megbotránkozva, és szavait félreértve beletörődnénk állapotunkba, a szerző így folytatja gondolatait: ha vonakodsz elismerni, hogy az emberben gonoszság és önzés, valami kétségtelenül rosszindulatú és gonosz lakik, akkor – ahelyett, hogy belenyugodnál, hogy ez ellened támad – megalkuszol vele és kijelented, hogy nincs értelme küzdeni ellene. Jézus szavai azt mutatják meg, hogy Isten hogyan őrizheti meg biztonságosan az életünket. Könnyű tévedésbe esve úgy gondolkodni, hogy Isten az ártatlan és feddhetetlen ember megőrzését tudja szavatolni. Épp a fordítottja igaz: Isten azt tudja 100%-osan megőrizni, aki újra és újra meg akar tisztulni. Csak azokat tudja Isten megbocsátó és megtisztító munkájával őrizni az üdvösséges életbe, akik éppen azt tudják, hogy nem ártatlanok, nem tökéletesek, hanem bűnösek. Az ártatlan ember sosem megbízható, mert tagadja bűnösségét. Érted, hogy csak addig vagy biztonságban, amíg tudsz bűnösségedről?

 

Tovább
0

A kilencedik gondolat



A BŰN TERMÉSZETE

„Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje.” (1Jn 1,8-10)

Az ördög és saját magunk munkájának eredménye, hogy bűnös voltunk oly nagyon háttérbe szorul. Akár oly módon, hogy kimondjuk, hogy nincs bűnünk, akár úgy, (miután távol vagyunk Istentől) hogy nem veszünk tudomást bűneinkről (a megkeményedett szív a bűn fölismerésére alkalmatlan), akár úgy, hogy meggyőzzük magunkat hibás döntéseink helyes voltáról. „Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje” – írja a szentíró a 10. versben. Isten bűnünkkel való szembesítés után kegyelmét, szeretetét ajándékozta mindenkinek. Aki azonban nem néz szembe bűnével, az azt állítja, hogy Isten kegyelme és szeretete hazug!

Tovább
0