Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Élettervezés

a tizenharmadik gondolat



ISTENBEN VAN ERŐM

„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1Jn 1,9)

Napjainkban a bűn fogalma kezd eltűnni az emberek szóhasználatából. Ha használják is, helytelen értelmezéssel. A hívő ember tudja, hogy a bűn a Biblia tanítása szerint jelenthet törvénytelenséget, Istentől adott mértékek, korlátok áthágását vagy istentelenséget (függetlenséget) és céltévesztést. Ha ezt felismerjük, egészen másként látjuk a bűn kérdését, mint a szokásos szemlélet. Rettenetes kihatását tapasztaljuk, hiszen teherként, adósságként nehezedik az emberre. Megrontja az Isten és ember közti kapcsolatot, és így a teremtett világ életére is kihat. Ezért szabadulni akar a rá nehezedő, őt összeroppantó tehertől. Kedves Olvasó! Azért mert tele van a világ bűnnel, nem kell lemondóan vagy letagadó módon nyilatkozni róla. Lemondóan, mert nem tehetünk semmit és különben is, a másik se különb; letagadó módon, mint valami normaként feltüntetve az amúgy helytelen cselekedetemet. Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít – mondja Pál. Mindenre! Arra is, amire azt gondolom, hogy nincs szükségem. Abban is, amelyben gyönge vagyok, vagy épp kudarcot vallottam. Mindent megtölthet az ige ereje. Engedd, hogy megerősödj, és ne enged, hogy feladd, vagy legyints rá!

 

Tovább
0

Erőt kaptok



„ERŐT KAPTOK”

(Apostolok Cselekedetei 1. rész 8. verse)

Termékbemutatókat látogatunk, reklámok befolyásolják életünket – mindegyik azt ígéri, hogy általa életünk rendbe jön és megváltozik.

Étrendeket, diétákat próbálunk ki, agykontrollt tanulunk, jógázunk, meditálunk, önismereti könyveket olvasunk. Szeretnék ugyanis (meg)változni.

Van, aki előbb, s van, aki később adja föl a változáshoz kiválasztott stratégiát. Van, aki keresi egyik után a másikat. Van, aki erősebb a „kúra” alatt, s van, aki gyengébb.

Jó személyes példák állhatnak előttünk - mintegy erőt sugározva irányunkba, de a választott módszer önmagában nem tudja megadni azt az erőt, hogy életünkben igazi változást érjünk el. A kudarc minden energiánkat fölemészti. Persze valameddig eljutunk emberi lehetőségeinknek köszönhetően, de a Szentírás ígérete ennél sokkal meghatározóbb változást ígér. Sőt, az igazi, erőtől duzzadó változást a Bibliából ismerhetjük meg. Ha érdekel, olvasd tovább!

Honnan tudjuk venni az erőt ehhez a változáshoz?

Az írott igéből megtudjuk, hogy az Úr felkínálja azt az erőt, amire szükségünk van.

„Az erő szó ötvenhétszer fordul elő az Újszövetségben. Ezt használja a Szentírás a legerőteljesebb esemény leírására, ami valaha történt, ami a vízválasztó a Kr.e. és a Kr.u. között: Jézus Krisztus feltámadására a halottak közül. És a feltámadásnak ez az ereje elérhető a számodra, hogy átformálja életedet!” (Rick Warren)

Pál apostol a Fil 3,10-ben és az Ef 1,17-20-ban is felhívja figyelmünket: fontos, nagyon fontos megtapasztalni Jézus Krisztus feltámadásának erejét:

„Hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához.”

„És kérem, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt; és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok: milyen reménységre hívott el minket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között, és milyen mérhetetlenül nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön. Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodik a Krisztusban, miután feltámasztotta őt a halálból, és jobbjára ültette a mennyekben.”

„Pál az erőre a görög DÜNAMISZ szót használja, ami a DINAMIT szó gyökere is. Tehát Pál azt mondja ezzel: Isten dinamitszerű erőt akar adni neked, ami képes megváltoztatni az életedet. Igen, ugyanaz az erő, ami kétezer évvel ezelőtt feltámasztotta Jézus Krisztust a halálból, rendelkezésünkre áll itt és most, hogy életünk gyenge pontjaiból erősségeket formáljon. A Biblia azt mondja a feltámadás erejéről, hogy képes eltörölni a múltat, legyőzni problémáinkat és átformálni személyiségünket.” (Rick Warren)

A múlt eltörléséről így beszél a Szentírás:

„És titeket is, akik halottak voltatok vétkeitekben és bűnös valótok körülmetéletlenségében, ővele együtt életre keltett megbocsátva nekünk minden vétkünket. Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította az útból, odaszegezte a keresztfára.” (Kol 2,13-14); „Akkor nem tanítja többé egyik ember a másikat, ember az embertársát arra, hogy ismerje meg az Urat, mert mindenki ismerni fog engem, kicsinyek és nagyok – így szól az Úr-, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre.” (Jer 31,34); „De egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Fil 3,14)

A probléma legyőzéséről pedig emigyen:

Róm 8,35.37: „Ki választana el minket a Krisztus szeretetétől? Nyomorúság vagy szorongattatás, vagy üldözés, vagy éhezés, vagy mezítelenség, vagy veszedelem, vagy fegyver? Mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket.” Tudod Kedves Olvasó, mit jelent a diadalmas szó? Az a diadalmas, aki az irányítás átvételével győzelmet arat.

A személyiségátformálásról pedig egy apostol jut eszembe:

Péter tudna mesélni a feltámadás erejéről: a Gecsemáné kertben még kardot ránt, pünkösdkor már prédikál. A főpap udvarában még tagad, a feltámadás után Jézus juhokat bíz rá.

Átformálja Isten ereje személyiségünket.

Az Ékes kapu előtt elhaladó Péter előttem egy szerény ember – aki csak az Úrral dicsekszik. „Péter és János felment a templomba. Arra vittek egy születése óta sánta férfit. Péter pedig Jánossal együtt rátekintett, és azt mondta: Nézz ránk! Ő felnézett rájuk, remélve, hogy kap tőlük valamit. Péter ekkor így szólt hozzá: Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: a názáreti Jézus Krisztus nevében, kelj fel, és járj!” (ApCsel 3,1-3)

A Baylor Egyetem kutatóinak online kiadványukban megjelent tanulmányából az derül ki, hogy a szerény emberek nagyobb valószínűséggel segítenek másoknak, mint az arrogáns személyek.

Isten kegyelméből az átalakult személyiségű, immár szerény Péter - a mai kutatások eredményei is alátámasztják: segítőkész.

A szerénység nagymértékben előre jelzi a segítő szándék valószínűségét.

Kedves Olvasó! Erőt kaptok – ígéri Jézus.

Bátran bízd rá magad erre az ígéretre, hogy a múltaddal leszámolhass, hogy legyőzhesd a problémádat, és hogy formálódni tudj.

 

Tovább
0