Mit tanít a Szentírás, miért fontos a gyökérzet? Az Ószövetségben, Jeremiás próféta könyvében olvassuk, hogy „áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, akinek az Úr a bizodalma. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit, és nem fél, ha eljön a hőség, lombja üde zöld marad. Száraz esztendőben sincs gondja, szüntelenül termi gyümölcsét.” Ha nem megfelelő a gyökérzeted, akkor nem fogsz gyümölcsöt teremni. Ez a néhány igevers rámutat arra, hogy miért van szükség a gyökérzetre: hogy a kemény időszakot is átvészeld. Ahogy a növény a szárazság és a hőség időszakait így tudja túlélni, mi a feszültségterhes, próbákkal teletűzdelt, kilátástalan helyzetekben kapunk erőt a gyökérzeten keresztül.

Olvastam egyszer a kaliforniai vörösfáról, amely képes nagy erdőtüzeknek is ellenállni és még akkor is életben marad, ha egy-másfél méteres hasadék van a törzsén. De hogy közelebbi példát hozzak, gondoljunk csak a tölgyfára. Egy jó kifejlett példánynak olyan elképesztő gyökere van, hogyha azt hosszába egymáshoz illesztenénk, akár több száz kilométer hosszú gyökeret kapnánk! Ezért olyan szilárdak ezek a fák.

A Példabeszédek könyvében ezt olvassuk: „Nem áll szilárdan a bűnösen élő ember, de az igazak gyökere mozdíthatatlan.” Mit jelent ez? Azt, hogy az életben néha ki kell bírni olyan dolgokat, amikhez hozzá vagy szokva. Az aszályt. Amikor nincs érzelmi támaszod, nincsenek barátaid, jó egészséged, alig van időd, pénzed kevés vagy semmi, akkor hogy viseled életed száraz időszakait? Lekókadsz? Kiszáradsz és elvisz a szél?

És hogyan lehet nekem szilárd gyökérzetem?

A zsoltáros a következőt ajánlja: „az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz.” A zsoltáros a rendíthetetlen életről beszél, a gyökerekkel rendelkező életről. Azt mondja, hogy úgy lehet gyökeret ereszteni, ha Isten igéjét olvassuk, és arról elmélkedünk. Ugyanezt találjuk az Újszövetségben, a kolossé levélben: „Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.”

Szánj időt rá és olvasd Isten igéjét, elmélkedj róla, tanuld és fogadd meg. Ugyanis így lehet mély lelki gyökereket ereszteni. Olyan gyökereket, amelyek mélyre hatolnak Isten igéjének talajába. Ezek a gyökerek lehetővé teszik, hogy elviseld a feszültség hevét, a próbák tüzét, a nincstelenséget, a tikkasztó szárazságot.

Kedves élettervező Olvasóm! Íme, a gyümölcsöző keresztyén élet egyik alappillére. Jézus mondja: „én rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon”.