„ERŐT KAPTOK”

(Apostolok Cselekedetei 1. rész 8. verse)

Termékbemutatókat látogatunk, reklámok befolyásolják életünket – mindegyik azt ígéri, hogy általa életünk rendbe jön és megváltozik.

Étrendeket, diétákat próbálunk ki, agykontrollt tanulunk, jógázunk, meditálunk, önismereti könyveket olvasunk. Szeretnék ugyanis (meg)változni.

Van, aki előbb, s van, aki később adja föl a változáshoz kiválasztott stratégiát. Van, aki keresi egyik után a másikat. Van, aki erősebb a „kúra” alatt, s van, aki gyengébb.

Jó személyes példák állhatnak előttünk - mintegy erőt sugározva irányunkba, de a választott módszer önmagában nem tudja megadni azt az erőt, hogy életünkben igazi változást érjünk el. A kudarc minden energiánkat fölemészti. Persze valameddig eljutunk emberi lehetőségeinknek köszönhetően, de a Szentírás ígérete ennél sokkal meghatározóbb változást ígér. Sőt, az igazi, erőtől duzzadó változást a Bibliából ismerhetjük meg. Ha érdekel, olvasd tovább!

Honnan tudjuk venni az erőt ehhez a változáshoz?

Az írott igéből megtudjuk, hogy az Úr felkínálja azt az erőt, amire szükségünk van.

„Az erő szó ötvenhétszer fordul elő az Újszövetségben. Ezt használja a Szentírás a legerőteljesebb esemény leírására, ami valaha történt, ami a vízválasztó a Kr.e. és a Kr.u. között: Jézus Krisztus feltámadására a halottak közül. És a feltámadásnak ez az ereje elérhető a számodra, hogy átformálja életedet!” (Rick Warren)

Pál apostol a Fil 3,10-ben és az Ef 1,17-20-ban is felhívja figyelmünket: fontos, nagyon fontos megtapasztalni Jézus Krisztus feltámadásának erejét:

„Hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához.”

„És kérem, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt; és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok: milyen reménységre hívott el minket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között, és milyen mérhetetlenül nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön. Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodik a Krisztusban, miután feltámasztotta őt a halálból, és jobbjára ültette a mennyekben.”

„Pál az erőre a görög DÜNAMISZ szót használja, ami a DINAMIT szó gyökere is. Tehát Pál azt mondja ezzel: Isten dinamitszerű erőt akar adni neked, ami képes megváltoztatni az életedet. Igen, ugyanaz az erő, ami kétezer évvel ezelőtt feltámasztotta Jézus Krisztust a halálból, rendelkezésünkre áll itt és most, hogy életünk gyenge pontjaiból erősségeket formáljon. A Biblia azt mondja a feltámadás erejéről, hogy képes eltörölni a múltat, legyőzni problémáinkat és átformálni személyiségünket.” (Rick Warren)

A múlt eltörléséről így beszél a Szentírás:

„És titeket is, akik halottak voltatok vétkeitekben és bűnös valótok körülmetéletlenségében, ővele együtt életre keltett megbocsátva nekünk minden vétkünket. Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította az útból, odaszegezte a keresztfára.” (Kol 2,13-14); „Akkor nem tanítja többé egyik ember a másikat, ember az embertársát arra, hogy ismerje meg az Urat, mert mindenki ismerni fog engem, kicsinyek és nagyok – így szól az Úr-, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre.” (Jer 31,34); „De egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Fil 3,14)

A probléma legyőzéséről pedig emigyen:

Róm 8,35.37: „Ki választana el minket a Krisztus szeretetétől? Nyomorúság vagy szorongattatás, vagy üldözés, vagy éhezés, vagy mezítelenség, vagy veszedelem, vagy fegyver? Mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket.” Tudod Kedves Olvasó, mit jelent a diadalmas szó? Az a diadalmas, aki az irányítás átvételével győzelmet arat.

A személyiségátformálásról pedig egy apostol jut eszembe:

Péter tudna mesélni a feltámadás erejéről: a Gecsemáné kertben még kardot ránt, pünkösdkor már prédikál. A főpap udvarában még tagad, a feltámadás után Jézus juhokat bíz rá.

Átformálja Isten ereje személyiségünket.

Az Ékes kapu előtt elhaladó Péter előttem egy szerény ember – aki csak az Úrral dicsekszik. „Péter és János felment a templomba. Arra vittek egy születése óta sánta férfit. Péter pedig Jánossal együtt rátekintett, és azt mondta: Nézz ránk! Ő felnézett rájuk, remélve, hogy kap tőlük valamit. Péter ekkor így szólt hozzá: Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: a názáreti Jézus Krisztus nevében, kelj fel, és járj!” (ApCsel 3,1-3)

A Baylor Egyetem kutatóinak online kiadványukban megjelent tanulmányából az derül ki, hogy a szerény emberek nagyobb valószínűséggel segítenek másoknak, mint az arrogáns személyek.

Isten kegyelméből az átalakult személyiségű, immár szerény Péter - a mai kutatások eredményei is alátámasztják: segítőkész.

A szerénység nagymértékben előre jelzi a segítő szándék valószínűségét.

Kedves Olvasó! Erőt kaptok – ígéri Jézus.

Bátran bízd rá magad erre az ígéretre, hogy a múltaddal leszámolhass, hogy legyőzhesd a problémádat, és hogy formálódni tudj.